Back

ⓘ Categorie:Onderzoek                                               

5W2H

5W2H is een methode die wordt gebruikt voor tekstanalyse. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij de ontwerpmethodologie Delft Design, voor het analyseren van de probleemstelling. Ook wordt het gebruikt binnen de journalistiek en bij onderzoek, voor het inzichtelijk maken van situaties en onderwerpen. 5W2H bestaat uit vijf vragen beginnend met de letter W en twee met de letter H. De vragen zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Hoe en Hoeveel. Deze vragen worden gebruikt om de achterliggende oorzaken van een probleem te achterhalen.

                                               

Academische vrijheid

Academische vrijheid is het beginsel volgens welk de docenten en de onderzoekers aan de universiteit, in het belang zelf van de ontwikkeling van de kennis en van de verscheidenheid van de meningen, een zeer grote vrijheid moeten genieten om onderzoek te verrichten en om in de uitoefening van hun functies hun mening te uiten.

                                               

Afhankelijke en onafhankelijke variabelen

                                               

Afhankelijke variabele

                                               

Anekdotisch bewijs

Anekdotisch bewijs of n=1-onderzoek is een bewijs gebaseerd op een enkel opmerkelijk voorval. De anekdote moet in dat geval een fenomeen of karaktereigenschap verklaren. Vanwege de wet van de kleine aantallen wordt het gezien als een matige onderbouwing. Het wordt daarmee wel geplaatst tegenover wetenschappelijk bewijs dat is gebaseerd op de wetenschappelijke methode. Daarbij kan anekdotisch bewijs overigens wel als aanleiding dienen om een hypothese op te stellen. Vervolgens moet deze hypothese getoetst worden waarbij de resultaten deze kunnen bevestigen verificatie of ontkrachten falsifi ...

                                               

Antecedentenonderzoek

Een antecedentenonderzoek is een onderzoek naar incidenten uit het verleden. De term antecedent is afgeleid uit het Latijn: Ante is een Latijns voorvoegsel en betekent voor Caedere betekent gegeven Een dergelijk onderzoek naar iemands verleden kan bij verschillende gelegenheden plaatsvinden. Informeel door de pers wanneer iemand in een belangrijke functie is benoemd, formeel kan het de afsluiting zijn van een sollicitatieprocedure; vooral een dergelijk onderzoek door de rijksoverheid uitgevoerd alvorens iemand in openbare dienst aan te stellen. Men kijkt met name naar het strafrechtelijke ...

                                               

Stated-preferenceonderzoek

Stated-preferenceonderzoek is een begrip uit de wetenschappelijke methodologie. Bij een interview of enquêteonderzoek moet men rekening houden dat er verschil kan bestaan tussen wat men zegt te doen en het werkelijk doen. Want bij het uitspreken van hun voorkeuren nemen de geïnterviewden/geenquêteerden hun mogelijkheden en beperkingen niet of nauwelijks in ogenschouw, en gaan ze volledig uit van hun subjectieve ideaalbeeld.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →