Back

ⓘ Geschiedenis van Nederland
                                               

Geschiedenis van Nederland

                                               

Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis was een onderzoeksinstituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Op 1 januari 2011 fuseerde het ING met het Huygens Instituut, waardoor een nieuw instituut ontstond: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, afgekort: Huygens ING. Het Huygens ING is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en was tot oktober 2016 gevestigd te Den Haag in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek. Sinds oktober 2016 is het in het Spinhuis te Amsterdam gevestigd, samen met het Meertens Instituut. ...

                                               

Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een lijst van vijftig themas die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat, ten behoeve van het geschiedenisonderwijs. In 2020 werd een vernieuwde versie gepresenteerd, waarbij een aantal vensters is gewijzigd. Sinds 2017 is in het Nederlands Openluchtmuseum de overzichtspresentatie van de Canon te zien.

                                               

Geschiedenis van achternamen in Nederland en België

De geschiedenis van achternamen in Nederland gaat over de vroegere Nederlandse gebruiken ten aanzien van achternamen en de wijze waarop achternamen werden ingevoerd in de napoleontische tijd.

                                               

Geschiedenis van de Joden in Nederland

Het is waarschijnlijk dat de eerste joden aankwamen in de Lage Landen, het hedendaagse Belgie en Nederland, tijdens de Romeinse verovering van het gebied aan het begin van de jaartelling. Er is weinig over bekend, behalve dat ze waarschijnlijk niet met erg veel waren. Voor een tijdje bestond de joodse aanwezigheid uit hoogstens enkele kleine geïsoleerde gemeenschappen en verspreide families. Betrouwbaar bewijsmateriaal dateert pas vanaf de 11e eeuw toen Nederland deel uitmaakte van het Heilige Roomse Rijk en dit materiaal geeft aan dat gedurende en na die tijd de joden op een regelmatige b ...

                                               

Geschiedenis van de Nederlandse spelling

De geschiedenis van de Nederlandse spelling is een bewogen geschiedenis, die wordt gekenmerkt door vroege en veel pogingen om de spelling van het Nederlands te standaardiseren. In zowel Nederland, Vlaanderen als Suriname is een officiele spelling, een vorm van de spelling-De Vries en Te Winkel, voorgeschreven voor de overheid en het onderwijs.